Click to listen highlighted text!

Tradiții aniversare în Coreea

Tradiții aniversare în Coreea

Dol

În Coreea, sărbătorirea zilei de naștere la împlinirea unui anumit număr de ani este considerată ca o piatră de hotar în viața persoanei respective. De aceea, aceste aniversări se mai numesc și (dol – piatră).

Înaintea împlinirii vârstei de 1 an, care este considerată cea mai importantă aniversare din viața unui copil, coreenii mai sărbătoresc împlinirea a 21 de zile și a 100 de zile. La 21 de zile, familia mănâncă în cinstea copilului orez alb, supă de alge și prăjituri de orez (tteok). După împlinirea acestor 3 săptămâni, sunt primiți oameni în vizită la copil, considerându-se că a trecut timp suficient ca atât mama, cât și nou-născutul să se recupereze după naștere.

100 de zile sunt sărbătorite deoarece în trecut, când rata de mortalitate printre nou-născuți era foarte mare, dacă copilul trecea de 3 luni, se considera că are toate șansele să supraviețuiască. La 100 de zile, părinții și copilul se îmbracă în haine tradiționale. Se aduc mulțumiri zeilor (Sanshin – zeul muntelui) pentru că au avut grijă de mamă și copil, făcându-se o ofrandă de orez și de supă. După rugăciune, familia și oaspeții sărbătoresc mâncând prăjituri de orez și fasole neagră și roșie. Există credința că dacă la acest moment, părinții împart la 100 de oameni prăjituri de orez, copilul va avea o viață lungă și fericită.

1 an (doljanchi)

Prima parte a aniversării consta în închinarea la zei (azi mai este rareori practicată), aducându-se ofrande și înălțându-se rugăciuni. Înainte de partea principală a sărbătoririi (dol jabee) copilul este îmbrăcat tradițional în dol-bok. Pe masa aniversară se pun tteok de diverse feluri și fructe. O tradiție asemănătoare cu cea practicată la tăierea moțului la români este așezarea înaintea copilului a unei tăvi pe care se găsesc mai multe obiecte: orez (viață lungă, prosperă) o ață (viață lungă), o perie, un set de caligrafie, un creion, , o carte (intelectual), bani (bogăție), ac, foarfece și ață (dacă e fată – semnifică îndemânarea), dintre care copilul trebuie să aleagă. Pe baza obiectului ales, părinții prezic viitorul copilului. După ce masa e așezată, copilul este pus pe o salteluță tradițională, între perne și având în spate un paravan cu desene tradiționale, pentru fotografii.

60 ani

60 de ani (hwangap)

Această aniversare este considerată de bun augur, deoarece când o persoană din Coreea împlinește 60 de ani, ciclul sexagenar al zodiacului coreean este îndeplinit. De asemenea, în trecut nu se întâmpla prea des ca o persoană să atingă această vârstă. La această aniversare, copiii vin să își arate respectul față de părinți. Începând cu cel mai mare, fac plecăciunea tradițională și oferă vin părinților. Aceste tradiții au loc pe acorduri de muzică tradițională. Un alt obicei este ca adulții să cânte cântece de copii pentru a face persoana care a împlinit 60 de ani să se simtă tânără.

Autentificare

Click to listen highlighted text!