Click to listen highlighted text!

Nașterea în Coreea

Nașterea în Coreea – obiceiuri, tradiții, superstiții

nastere

Fiecare popor are propriile obiceiuri legate de momentele importante din viața omului. Astăzi vom vorbi despre sarcină, naștere și perioada post-partum în Coreea. Unele obiceiuri au puncte comune cu cele din vest, altele sunt cel puțin curioase pentru un occidental.

Sarcina

Când femeia află că este însărcinată, prima căreia trebuie să îi dea vestea cea bună este soacra și abia apoi află și soțul. Concepția generală este că în timpul sarcinii, bebelușul simte, vede, gândește, mănâncă la fel ca mama. De aceea coreenii cred că în timpul sarcinii femeia trebuie să privească numai la lucruri frumoase, să mănânce mâncăruri sănătoase, care nu afectează bebelușul. De exemplu, pentru a avea un copil sănătos, fructele, legumele pe care le mănâncă mama trebuie să fie nepătate. Femeia însărcinată nu are voie să mănânce tofu pentru că se „destramă” prea ușor sau carne de rață pentru a evita să aibă un copil cu labe de rață. De asemenea, gravida trebuie să gândească pozitiv și să fie ținută departe de evenimente negative care ar putea stresa bebelușul.

Ca și în România, există și în Coreea predicții ale sexului bebelușului în funcție de aspectul burticii mamei. Dacă burta este rotundă, bebelușul va fi fată, dacă are aspect mai plat, va fi băiat.

Nașterea

În mod tradițional, soacra stă cu nora pe tot parcursul nașterii. Coreenii sunt stoici din fire și de aceea femeile în travaliu nu își exprimă durerea, deoarece este un semn de slăbiciune. De multe ori refuză și epidurala sau alte medicamente calmante. De asemenea, se crede că a îndura în tăcere o ajută să își concentreze energia trupului în „chi” – energia naturală.

În trecut, femeii i se dădea o funie să o țină între dinți și era pusă să se țină cu mâinile de niște frânghii atârnate de tavan care să o ajute să împingă mai ușor. După naștere, placenta era uscată și arsă și transformată într-o pudră considerată un medicament eficient în diverse boli pe care le putea avea bebelușul.

Perioada post-partum

În trecut, la ușa casei în care se năștea un copil, se atârna o funie de care se agățau ardei iuți, semn că acolo se născuse un băiat sau cărbune, semn că se născuse o fată. Când oamenii vedeau această funie, nu veneau în vizită în acea casă între 21-100 de zile.

Timp de 21 (3-sam; 7-chil; il – zi) de zile după naștere, mama nu trebuie să facă nimic decât să mănânce și să bea. În acest timp, după tradiție, mama femeii e cea care are grijă de ea și de copil. De asemenea, mâncărurile trebuie să fie fierbinți, pentru că după naștere, trupul femeii este considerat a fi rece. Chiar și în zilele toride de vară, nu se dă drumul la ventilator sau la aer condiționat și femeia poartă haine cu mânecă lungă. Această practică este pentru a evita saan-hoo-poong, adică o durere inexplicabilă de articulații după naștere.

Dieta mamei după naștere, timp de cel puțin 2-3 luni constă în 3 mese pe zi cu supă de alge, considerată eficientă în curățarea sângelui, în detoxifiere și în revenirea generală a organismului după naștere. O expresie adesea folosită de mamele coreence la adresa copiilor neascultători este: „să te gândești că am mâncat atâta supă de alge pentru tine”

Nou-născuții

Socrul este cel care dădea numele bebelușului, numele reflectând ceea ce dorea pentru viața nou-născutului.

Bebelușii erau cărați în spate, cu fața către spatele mamei, pentru a alinia inima acestora cu inima mamei.

Nou-născutul dormea cu părinții, lucru care se practică și în ziua de azi.

În următoarele articole vom vorbi și despre tradiții legate de alte momente importante ale vieții coreenilor cum ar fi aniversările sau nunta.

Autentificare

Click to listen highlighted text!