Click to listen highlighted text!

Masa coreeană

Masa coreeană

În cultura coreeană alimentația ocupă un rol important. Încă din antichitate coreenii nu considerau mâncarea doar ca pe un mod de supraviețuire, ci aceasta era văzută ca un medicament care avea puterea să prevină sau să vindece o boală.

Un concept important în bucătăria Coreeană este teoria "yin-yang" si cele 5 elemente care crează universul. Conform acestei credințe, corpul unei persoane este sănătos numai când yin-yang si cele 5 elemente sunt în echilibru. Datorită acestui concept, masa tradițională coreeană include preparate si garnituri in 5 culori (verde, rosu, galben, alb și negru).Culorile totodată, pe lângă reprezentarea celor cinci elemente , sunt alese și în funcție de organul corpului pe care alimentul îl ajută. De exemplu roșu, reprezentat de morcovi sau ardei iute, este asociat cu inima.Verde, castravetii și spanacul, ajută la curățarea ficatului. Alb, varza care influențează rinichii precum si sistemul respirator. Alimentele de culoare galbenă cum ar fi cartoful pot trata ulcerul. Si ultima culoare, negru reprezentat de alimente care au rolul de antioxidante. Pe lângă exemplele de mai sus există multe astfel de alimente care crează o armonie între mâncare și aspect.

masa coreeana

O masă tradițională este compusă din orez, supă, kimchi si diferite garnituri, numite ,,banchan,, .Fiecare persoană primește bolul cu supă și cel cu orez personal, iar garniturile sunt comune, urmând a fi împărțite. Singura masă în care orezul lipsește este aceea în care preparatele sunt pe bază de paste.

Datorită faptului că masa constituie pentru coreeni o parte importantă în viața de zi cu zi, aceștia au acordat o mare atenție și etichetei de la masă. Atunci când aceștia vor lua masa trebuie să respecte o serie de bune maniere. Găsiți mai jos câteva elemente de bază ale acestei etichete :

 1. Așezarea la masă se va face în funcție de vârsta, cu mențiunea că cel mai tânăr se va așeza cel mai aproape de ușă.
 2. Înainte de a mânca este politicos să spună : 잘 먹겠습니다 [jal meok-ge-sseum-ni-da] – voi mânca bine.
 3. Cei tineri pot sa mănânce doar după ce cei mai învârstă au început să mănânce.Aceștia trebuie să țină pasul cu cei mai învârstă; dacă termină mai repede, s-ar putea să fie considerat un gest nepoliticos.
 4. Lingura și bețișoarele nu trebuie ținute în mâini în același timp. Se va folosi lingura doar în cazul supei și a orezului.
 5. Pentru a păstra igiena nu se va folosi pentru garnitură o lingură utilizată. Fiecare persoană va folosi o farfurie individuală, atunci când mâncarea este așezată într-un platou pentru întreaga familie.
 6. În timpul mesei nu se va face zgomot; lovirea farfuriei cu bețișoarele sau lingura este privită ca un gest nepoliticos.
 7. După terminarea mesei lingura și bețișoarele vor fi așezate la locul lor inițial.
 8. În cazul în care o persoană tușește sau strănută, aceasta trebuie să întoarcă capul într-o parte și să își acopere gura cu un șervețel pentru a nu-i deranja pe cei din jur.
 9. Suflatul nasului nu este permis la masă, acest lucru se va realiza după terminarea mesei la toaletă.
 10. Înainte ca cei tineri să își toarne de băut în pahare, aceștia trebuie să umple mai întâi paharele celor mai învârstă.
 11. Dacă unei persoane i se oferă de băut bauturi alcoolice, este nepoliticos să refuze mai ales dacă persoana care oferă este mai învârstă. Persoana care acceptă trebuie să țină paharul cu ambele mâini.

Resurse :
http://english.visitkorea.or.kr/enu/AK/AK_EN_1_4_9_3.jsp
http://danielnsentana.blogspot.ro/2013/07/colors-and-korean-food.html
http://english.visitkorea.or.kr/enu/FO/FO_EN_7_1_4.jsp
http://seoulistic.com/korean-food/korean-table-manners/
http://koreanfood.about.com/od/koreanfoodbasics/tp/Korean-Table-Manners.html

Autentificare

Click to listen highlighted text!