Click to listen highlighted text!

Jocuri tradiționale coreene

Jocuri tradiționale coreene (전통놀이– Jeontongnori)

În preîntâmpinarea primului eveniment susținut de Academia Coreeana Arirang, am decis să vă introducem deja în atmosferă. Vom vorbi azi despre jocurile tradiționale coreene, o parte din ele urmând să le jucăm împreună pe 16 mai la grătar.

De-a lungul istoriei, coreenii au folosit jocul ca modalitate de relaționare, de petrecere a timpului liber împreună cu familia și prietenii. Multe dintre jocurile tradiționale sunt jucate și în ziua de astăzi de coreeni. Astăzi vom vorbi despre 5 dintre ele.

yuttnori

1. Unul dintre cele mai populare jocuri coreene este yutnori. Se joacă în special de Anul Nou Lunar, atât de către copii, cât și de adulți. Este un joc care datează din Perioada celor 3 Regate (57-668 i H).

Yutnori se joacă cu 4 yuts (pot fi bețe cu o parte rotunjită), piese rotunde (pioni) și o tablă de joc. Jucătorii aruncă bețele în aer și numără bețele care au căzut cu partea plată în sus. Dacă doar unul dintre bețe are partea plată în sus, se numește Do, dacă 2 sunt cu fața plată în sus se numește Gae, dacă sunt 3, se numește Geol și 4 - Yut. Dacă toate bețele cad cu partea plată în jos, se numește Mo. Jucătorii mișcă pionii pe tablă în funcție de câte bețe au aruncat cu fața plată în sus. În caz de Mo, jucătorul poate avansa 5 poziții. În cazul lui Mo și Yut, jucătorul mai poate arunca încă odată. Dacă pionii unei echipe ajung pe aceeași poziție cu pionii echipei adverse, atunci pionii echipei adverse se întorc la start. Echipa care câștigă este cea care înconjoară prima tabla cu pionii.

jaegichagi

2. Un alt joc coreean popular mai ales printre copii este jaegichagi. Jegi poate fi ușor confecționat cu ajutorul unor monede și a unei bucăți de celofan/hârtie. Jucătorii aruncă Jegi în aer și îl lovesc cu piciorul fără să îl lase să cadă pe pământ. Câștigă cel care reușește să țină în aer piesa de joc cel mai mult timp.

noltwiggi

3. Nol-Ttwigi - este un joc cu o variantă asemănătoare și în Occident. Jucătorii stau fiecare pe câte o parte și sar pe rând, aruncându-și partenerul în aer. Acest joc este popular mai ales printre fete. În trecut, fetele din clasele nobile nu aveau voie să iasă din curtea casei și ele se foloseau de acest joc pentru a vedea dincolo de ziduri. Băieții se foloseau și ei de același joc pentru a trage cu ochiul la fetele ascunse în spatele zidurilor.

geunnetuigi

4. Geunettuigi – este un joc tradițional prin care se sărbătorește tinerețea, agilitatea și bucuria de a trăi. În trecut era un joc extrem de popular și era jucat de Dano (a 5a zi a celei de-a 5a luni după calendarul lunar). În acest joc, femeile se dădeau într-un leagăn, câștigătoare fiind cea care se balansa la înălțimea cea mai mare.

ssireum

5. Un alt joc coreean, popular de data aceasta printre bărbați este Ssireum sau wrestlingul coreean. Fiecare dintre jucători poartă o centură. În timpul jocului, fiecare apucă centura celuilalt și folosind o serie de tehnici de luptă, trebuie să îl facă pe adversar să atingă pământul cu oricare parte a corpului care se află deasupra genunchilor. În ziua de azi, în Coreea, există și o ligă profesionistă de jucători de Ssireum. Jucătorii sunt corpolenți, dar acest fapt nu garantează neapărat victoria.

Dacă v-am stârnit curiozitatea și vreți să vă distrați și voi jucându-vă în stil coreean, vă așteptăm cu drag pe 16 mai la iarbă verde în Mogoșoaia. Pentru participare, vă puteți înscrie la adresa de mail academia.coreeana@gmail.com.

Alte detalii găsiți aici.

Autentificare

Click to listen highlighted text!