Click to listen highlighted text!

Istoria Coreei - Începuturi

V-ați întrebat vreodată cum a aparut țara pe care noi o îndrăgim atât de mult? Eu una trebuie să recunosc că am făcut-o și de aceea m-am gândit să împărtășesc cu voi informațiile pe care le-am aflat. Ce spuneți? Vă invit să descoperim împreună când și cum a apărut Coreea.

Din nefericire nu există date scrise despre istoria Coreei î.Hr, primele scrieri datând din primul mileniu d.Hr, ?i au ca autori scribi chinezi. Cu toate acestea există date arheologice care atestă faptul că oamenii au locuit în peninsula Coreeană cu o jumătate de milion de ani î.Hr. S-a spus că acest popor era unul destul de dezvoltat pentru acea vreme (perioada neolitică), găsindu-se unelte de sol și piatră lustruită precum și obiecte din ceramică. Datorită acestor dovezi, arheologii și oamenii istorici consideră că acest popor se ocupa în mare parte cu agricultura și cu modelarea obiectelor din ceramică.

1
a) Borcan de lut coreean cu model de fagure; Realizat în anul 4000 î.Hr,
Amsa-dong, Seul, Muzeu Mare Britanie

2
b) Sabie din bronz, Muzeul National Korea

În mileniul 3 î.Hr, regele Dangun a format Vechiul Joseon, Gojoseon. Despre Dangun se credea ca era un om venit din ceruri. Datorită acestui fapt coreeni au stabilit ca ziua de nastere a regelui Dangun să fie primul an al țării, fixându-se ca data anul 2333 î.Hr.

3
c) Coreea în anul 108 î.Hr


Primele menționări despre Gojoseon au aparut în scrierile din China la începutul secolului 7 î.Hr, iar până în secolul 4 î.Hr, acesta s-a dezvoltat atât de mult încât a ajuns foarte cunoscut în China. A ajuns atât de mare încât capitala s-a mutat la Pyongyang (astăzi capitala Coreei de Nord). 


În anul 108 î.Hr, dinastia chineză Han a învins Wiman Joseon, ceea ce va deveni mai târziu Gojoseon și a realizat patru comandamente ale Dinastiei Han în zona Peninsulei Coreene la nord-vest și o parte din Peninsula Liaodong. Astfel aceasta a realizat multe regate mici și confederații atât în partea de sud cât și în cea de est a Peninsulei.
Istoria ne arată că până în anul 75 î.Hr trei din cele patru comandamente au fost distruse, rămânând doar unul, numit Lelang. Acesta din urma fiind centrul prin care se men?inea schimbul de cultura și economie cu dinastia Chineză. Acest comandament a disparut și el în anul 313 d.Hr când în locul lui avea sa apară Goguryeo.

Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Korea
http://www.lonelyplanet.com/south-korea/history

Autentificare

Click to listen highlighted text!